Blog

 

Az egészségmegőrzés, a kiváló kondíció elérése és annak megtartása mellett természetesen az optimális izomtömeg és erő elérése a célunk. Ezért küzdjük végig verejtékezve az edzőteremben eltöltött sok-sok órát.

Edzéstervem egyik legfontosabb eleme az étkezés. Nem számolom a kalóriabevitelem, csak arra figyelek, hogy az elfogyasztott étel nagyobb arányban tartalmazzon fehérjéket, mint cukrot. Igyekszem ezt az arányt 160g/120g értéken tartani a fehérjék javára. A cukorbevitel nagyobb részét a szőlő és gyümölcscukor képezi.

A tizenéves fiatalok számára életkoruk miatt is különösen fontos a mentális és fizikai erőnlétük fejlesztése. Ebben az életkorban végzett testmozgásnak, beleértve a testépítést is, számos előnye lehet. Az alábbi cikkben bemutatom, hogy miért érdemes már ilyenkor elkezdeni a rendszeres testedzést, vagy akár a testépítést.

Az utóbbi időben többször megkérdezték tőlem: honnan az a rengeteg energia, amellyel végig tudok vinni akár egy öt órás aktív, kemény edzést is...?

A népesség rohamos növekedése nyomán felmerülő egyik alapvető probléma a
megnövekedett számú lakosság élelmiszerrel való ellátása. Annak ellenére, hogy a megművelhető földterület - az iparosítás, úthálózat építés, lakóhelyek kialakítása, stb. folytán- csökken, aktuálissá, már már égetővé válik a kérdés: hogyan, milyen forrásokból fogjuk tudni...

Vasárnap lévén, ilyenkor több felhasználó is megosztja a közösségi portálokon ünnepi ebédjéről készült képeit. Rettenetesen finom és rettenetesen egészségromboló példák sora látható a történetek megosztásai során.

Az egészségmegőrzés és a testépítés számára elengedhetetlenül fontos a megfelelő arányú fehérje, különböző aminosavak és kreatin bevitele.

Mikor "friss" negyvenes voltam, (nem tegnap volt... bő két évtizede) gyakorta hallottam tőlem idősebb férfiaktól: "a legjobb korban vagy, használd ki, van még jó tíz éved, mert ötventől már csak lefele van, hatvan fölött pedig mélyrepülés"!

A kezdetekről

2023.05.19

Sziasztok! Ottó vagyok, 59 éves. Az edzés alaptechnikáját a hadseregben sajátítottam el, ahol hivatásos tisztként többek között egy elit alakulat erőnléti kiképző tisztje voltam. Negyven évesen mélyen tudatosítottam, hogy a testedzés csak kisebb hányadát képezi a megfelelő kondíció és az egészség megőrzését célzó törekvéseim sikerességének. Mára...